Dag: 19. september 2021

Avisarkiv

Verdikonservativ radikaler (2012)

Hver gang jeg ser Gunnar Bodahl-Johansen tenker jeg på en fransk radikaler. Den hvite, viltre luggen. Full av fakter og innlevelse når han snakker. Og han snakker mye. Definitivt et politisk dyr – i følge ham selv. Men karrieren gjorde han i pressen.

Avisarkiv

Drømmer om større rolle (oktober 2011)

– Kanskje det at jeg ventet så lenge med å bli skuespiller gjør meg ekstra lykkelig over endelig å kunne jobbe med faget, sier Kai Helge Hansen til Gamlebyavisen. I 22 år sto Hansen på fabrikkgulvet hos AS Sønnichsen – Rørvalseverket som det het den gang. Jobben var å bunte rør, og sende de videre ut på lageret.

Avisarkiv

De kule skomakerne i Gamlebyen (februar 2012)

– De fleste som går her synes det er kjekt og artig å lage sko, sier Karoline Vinje, som er lærer for de ni elevene. Hun viser oss en katalog over sko elevene lager. Og for en katalog. For i landets eneste skomakerskole lages sko – superkule sko, praktiske sko – alt på den gammeldagse måten.

Avisarkiv

Fredrikstads kulturminister (november 2011)

Gamlebyavisen har invitert den nye lederen av kulturutvalget på en forhåpentlig behagelig spasertur i Gamlebyen. Foran henne venter en travel ettermiddag og kveld. Animasjonsfestivalen skal åpnes, gamle Rolvsøy kommune skal feire hundreårsdag, og datteren fyller 20.

Avisarkiv

Kulturkommandanten (2011)

Dag Strømsæther kom som regimentssjef til hjembyen Fredrikstad i 1997. Fire år senere, i juni 2001, ble garnisonsstedet i Gamlebyen vedtatt avviklet. En ny strategi for festningsbyen måtte til. Ti år senere bugner det over av kultur i de gamle militærbygningene. Og Strømsæther er fortsatt på plass.

Avisarkiv

Håndformet poesi (september 2011)

Vibeke Åmli (36) lager poesi i keramikk. Spennet er stort. Hun har tolket Edvard Munchs bilder med keramiske arbeider, og laget priser til idrettsarrangementet Årets spiller. Nå er hun aktuell med en serie særdeles originale Gamleby-fat med små, håndformede gatelykter.

Avisarkiv

Ragnar Dahl er Gamlebyens grøntmester (2012)

– Jeg skulle gjerne sett det hadde blitt satt av et vedlikeholdsfond etter restaureringen på 90-tallet, sier kommunens vedlikeholdsgartner Ragnar Dahl til Gamlebyavisen. Den historisk interesserte gartneren har holdt Gamlebyen ryddig og pen de siste atten årene.

Avisarkiv

Dobbeltspor i Gamlebyen (februar 2012)

Jimmy Olsen i Gamlebyen Geitavlslag kaster seg på tøffetogdebatten i sin spenstige spalte i Gamlebyavisen. – Tenk deg alle de enslige fedrene med pappapermisjon som tilbringer hele dagen i lekeparken. Med et lyntog på dobbeltspor mellom lekeparken og Tamburen hadde de rukket å leske strupen mellom hver gang de dyttet husken eller mens ungene mater geitene, skriver Olsen.

Avisarkiv

Fru Gamlebyen (2011)

Gamlebyavisen har funnet plass i en dyp og behagelig vintagestol på et kontor i Dunkejongaarden. Kaffen er servert av Foreningens forretningsfører, og vi sitter klar med penn og blokk. Det venter oss et 82 minutters gnistregn av engasjement.

Avisarkiv

Oversetteren i Kirkegaten (2013)

Nordmenn fordyper seg i mengder av litteratur skrevet av utenlandske forfattere. Bak de oversatte bøkene ligger et møysommelig og ensomt yrke de færreste vet så mye om. En som kjenner oversetterfagets mange irrganger er Thor Poppe i Gamlebyen.

Avisarkiv

Den engelske kunstneren i Gamlebyen (juni 2012)

London, 1961. En ung engelskmann sitter og døser på et reklamebyrå. I samme by sitter Harold Macmillan bak den sorte dør i Downing Street 10 – inne i sitt fjerde år som statsminister. Tottenham har vunnet sin første double i fotball. Dronning Elizabeth har ennå ikke feiret 10-årsjubileum som monark. For den unge bokkunstneren Chris White fra North Cray i Kent – på jobb i hovedstaden som grafisk designer – er denne formiddagen «the morning after the night before».

Avisarkiv

Storhøi slår kulturalarm (2012)

Skuespilleren Dennis Storhøi mener det er et dramatisk underskudd på kunstfag i den norske skolen, og foreslår løsninger for å bedre tilstanden. Han innleder vår samtale med å snakke om hvordan Norge er for dårlige på viktig kulturarv. På toppen av lista setter han krangelen om plassering av et nytt Munch-museum.

Avisarkiv

Morgan og bestefar Knut (2011)

Som guttunge tuslet Morgan Andersen rundt i Gamlebyen med bestefaren Knut som bodde rett utenfor vollene. – Han er fortsatt med meg – spesielt når livet blir litt tøft, sier Morgan til Gamlebyavisen. Det var i Gamlebyen drømmen om apachesykkel skulle bli realisert.

View More