Brannvernrådene foran jula i Gamlebyen

– Gjør en god jobb i egen bolig, og følg med i nabolaget. Ring oss heller en gang for mye enn en for lite. I Gamlebyen er det verken lov med fakler, åpen ild eller bruk av fyrverkeri. Gi beskjed til oss hvis noe ikke ser bra ut, oppfordrer varabrannsjef Per Svanæs i Fredrikstad brann- og redningskorps foran julehøytiden i Gamlebyen.

Per Svanæs
Varabrannsjef Per Svanæs i Fredrikstad brann- og redningskorps.

Førti prosent av boligbranner starter i elektriske komponenter, og jula er høytid for å hente frem lysestaker, lamper og belysning av ymse sort og kvalitet.
– Det er ingen heldig kombinasjon, og vi oppfordrer alle til å være på vakt. Juletrebelysningen bør slås av på natten. Å skru pærene halvveis ut er ingen god løsning, sier Svanæs, og påminner om bruk av riktige pærer med riktig voltstyrke til flerarmede lysestaker og juletrebelysning.

Svanæs, som møter i både Gamlebyutvalget og Gamlebyens brannvernutvalg, oppfordrer folk til å sjekke batterier i røykvarslere, samt påse at slukkeapparater ikke har gått ut på dato (krav om kontroll hvert 10. år), har god kvalitet, og ikke minst sette seg inn i hvordan de brukes.

Han minner også om bruk av tørr ved og fyring med god trekk for å unngå pipebrann, og at aske fra ildsted settes ut i ikke-brennbar beholder.
– Ta kontakt med avdelingens Feiermester Gunnar Pettersen på tlf. 90170754 dersom du har spørsmål om piper og ildsteder, oppfordrer Svanæs.

Papir er heller ikke mangelvare i julehøytiden. Svanæs ber folk la være sette ut åpne søppelkasser med julepapir før dagen det skal hentes av renovatørene. Han minner også om varsomhet med levende lys som er ekstra populært i mørketiden, og spesielt i jula.
– Glemmer man å blåse ut lysene kan det få katastrofale følger. Kombinasjonen av juledram, levende lys og flere elektriske komponenter er en utfordring for brannvesenet hvert år, sier han.

Svanæs minner også om at én av ti husbranner starter på komfyren.
– Hold deg våken når du lager mat, og hold gjerne komfyren fri for kasseroller og stekepanner etter bruk, er oppfordringen fra varabrannsjefen, som også ber folk være forsiktige med frittstående varmeovner. Montering av komfyrvakt er også et godt tiltak.
– Mange tar pc og andre elektriske artikler med opp i senga. Det kan få katastrofale følger hvis en pc blir liggende under teppet. Det gjør at viften som kjøler batteriene på maskinen ikke får luft. En dødsbrann i Sverige er et tragisk eksempel på det, sier Svanæs.

Han opplyser at brannvesenet har god beredskap for både jule- og nyttårshelgen.

– Men uansett god beredskap er det viktig for oss å formidle gode holdninger til brannvern – både for høytiden og ellers. Vi oppfordrer folk til å være flinke med forebyggende arbeid i eget hus, og til å følge med i nabolaget. I Gamlebyen er det verken lov med fakler, åpen ild eller bruk av fyrverkeri.
– Gi beskjed til oss hvis noe ikke ser bra ut, sier Per Svanæs til Gamlebyavisen.

PS:
De som ikke fikk med seg Røykvarslerens dag 1. desember kan fortsatt få hjelp fra brannvesenet.
– Mange eldre trenger vår bistand. Ta kontakt med oss, og vi hjelper til med å skifte batteri, oppfordrer Per Svanæs.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.