Avisarkiv

– Unge fotballspillere trenger vertsfamilier (2011)

Det gir ingen mening at unge utenlandske fotballspillere skal klare seg alene på hybelen. Det kan føre til sosial isolasjon, ensomhet og sportslig tilbakegang. Unge fotballspillere trenger vertsfamilier, mener fotballspilleren Hans Erik Ramberg (34).

På et tidspunkt mellom FFKs morgen- og aftentrening har vi funnet et vindusbord på den velfylte kaféen Mormors i Gamlebyen. Hans Erik Ramberg er ofte på tur i Gamlebyen sammen med kona og barna, og stort sett kommer de med sykkel og båt fra Kråkerøy.
– Når vi reiser til Gamlebyen kjører vi kollektivt, og som oftest på dager med lite trafikk i gatene. Vi trives best når det ikke er for travelt. Jeg liker meg veldig godt i butikkene her, sier Ramberg, og lister opp noen navn på forretninger mens han tar av seg den røde jakka.

Han slår av en prat med en av servitørene på Mormors. Det berømte overblikket fra fotballbanen er greit å ha med seg som folkekjær fotballkjendis i byen. Han er en av de få gjenværende lokale gutter i FFK, og før kaffen er kommet på bordet har han for lengst slått av en prat med en håndfull kjentfolk.
– Fredrikstad er byen min, og Gamlebyen er et sted der jeg slapper av. Jeg anbefaler nye spillere som kommer til klubben å ta seg en tur hit. Vi som er fra Fredrikstad liker jo å vise frem Gamlebyen til besøkende og innflyttere. Denne bydelen gjør noe med de fleste av oss, skryter Ramberg.

Vertsfamilier
Den aktive karrieren til denne fotballens feinschmecker nærmer seg slutten, men det store engasjementet slukner ikke med årene. Breddfull av ideer var han første gang undertegnede skrivearbeider møtte ham på oppdrag for NISO for ni år siden. Engasjementet, ideene og kraften er der fortsatt. Som for unge utenlandske spillere som kommer til norsk fotball.
– Stikkordet er vertsfamilier. Konsekvent, og ikke bare som enkelttilfeller i noen klubber, sier Ramberg, og fortsetter:
– Det gir ingen mening at unge utenlandske fotballspillere skal klare seg alene på hybelen. Det kan føre til sosial isolasjon, ensomhet og sportslig tilbakegang. Vi som jobber med fotball kjenner til noen eksempler på det. Unge spillere trenger en trygg ramme for å vokse som spillere og som mennesker. Oppskriften er enkel. Alle profesjonelle norske fotballklubber bør engasjere vertsfamilier som tar seg av de unge spillerne. Dette fungerer utmerket i utenlandske ligaer, og vil fungere bra i Norge, sier Ramberg, og vet godt hva han snakker om. Som 17-åring signerte han for den nederlandske storklubben Ajax, og ble innkvartert hos en vertsfamilie i Amsterdam.
– De unge spillerne i Ajax bodde hos tidligere spillere og deres familier. Dette var klubbens policy, og var lærerikt på alle måter. Vi fikk den tiden vi trengte til å innrette oss i et nytt land. Norge har mye å lære på dette området. Det stilles urealistiske forventninger til at unge utenlandske spillere skal slå til umiddelbart. Det er de enkelte klubbers oppgave å legge til rette for et meningsfylt liv på fritiden. En vertsfamilie som gir trygge rammer og verdifull språkkunnskap er svært viktige elementer i en slik sammenheng, understreker Ramberg, som selv har mellomfag i idrettspsykologi fra idrettshøgskolen.

Testimonials
Han er også opptatt av eldre og rutinerte spillere som nærmer seg slutten av karrieren. I likhet med større ligaer utenlands mener Ramberg det er på tide å innføre såkalte «testimonials» for spillere som har fullført ti eller flere sesonger i samme profesjonelle klubb.
– Dette skjer sporadisk i norsk fotball, men bør bli en fast tradisjon. De fleste spillere er innom flere klubber, men ytterst få blir i samme klubb gjennom hele karrieren. Spillere som klarer dette mener jeg bør påskjønnes på samme måte som spillere i engelsk fotball. Inntektene fra slike kamper bør kunne fordeles etter en modell mellom spillerveteranen og ett eller flere veldedige formål.

Har du noen spesielle spillere i tankene som hadde fortjent en slik kamp?
– Pål André Czwartek er et godt eksempel. Han hadde en eventyrlig karriere i FFK gjennom klubbens klatreetappe tilbake til toppen av norsk fotball. Slike kamper er ikke bare en verdig avskjed for spilleren, men også et rørende punktum for fansen, sier Ramberg.

Selv tviler han på at det blir ti sammenhengende sesonger i FFK. Formen har aldri vært bedre, og fortsatt er han noen gode år unna Roar Strand som avsluttet karrieren i den urgamle fotballalder av 40 år i fjor høst. Fotball eller ei – det blir flere turer til Gamlebyen i årene som kommer for 34-åringen med familie. Og i en skuff i et av de mange verneverdige husene finnes kanskje fortsatt et brev skrevet av den unge Ramberg. ”Søknad om hybel i Gamlebyen”. Han fikk aldri svar.
– I Gamlebyen vil jeg alltid være turist i egen by. Og det er en god følelse, sier Hans Erik Ramberg.

Tekst: Morten Stenseng Gulbrandsen

Dette intervjuet ble første gang publisert på Gamlebyavisens tidligere nettside i januar 2011.

Gamlebyavisens redaksjonelle innhold er et resultat av uavhengig journalistisk arbeid. Både historisk og nytt innhold på denne nettsiden kan leses gratis/uten abonnement. Hvis du som leser kunne tenke deg å støtte prosjektet og betale for lest innhold, kan du sende et lite beløp på Vipps – maksimalt 30 kroner – til følgende nummer: 982 35671. Takk!