Avisarkiv

Par i kunst (2011)

Hanne Bringager og Eva Malmstrøm maler store bilder med sterk kommunikasjon i både arbeidsprosess og uttrykk. Og de maler bildene sammen. Ingenting er mer naturlig for billedkunstnerne som begge er innflyttere fra Oslo.

– Nei, når vi møttes. Det var vel i 2007, var det ikke det, Eva? Gamlebyavisen har fått anvist en perfekt stol inne i kunstnernes hule. Det var her inne de to kunstnerne først møttes for noen små år siden. Begge var innflyttere fra Oslo. Bringager med oppvekst på Fagerborg i grenselandet mellom Majorstua og Bislett.

– Vestkantjente, sier Malmstrøm fra Lambertseter med glimt i øyet. Begge hadde tatt med seg familie og flyttelass til Fredrikstad for å satse på kunst, og hver for seg hadde de banket på dører og tatt telefoner for å få plass i kunstnerkollektivet som året etter skulle åpnes med brask og bram som Bastion 5.

Inne i hulen vi sitter – i Gamlebyens aller eldste bygg – malte de sine bilder i hvert sitt hjørne gjennom bastionens åpningsår. Et besøk fra Galleri Rallaren i Tyssedal på Vestlandet skulle forene kreftene.

– De inviterte oss over for utstilling i sine store lokaler. Hanne og jeg bestemte oss for å sette opp en utstilling med fellesarbeider. Det skulle være et tidsavgrenset prosjekt. Vi skulle male i januar, februar og mars (2009), og sette opp utstillingen i vårmånedene, forteller Malmstrøm. Fellesarbeidene i den første utstillingen fikk tittelen ”Vandring”. Og ble en suksess.

– Det ble jo ikke avslutningen på samarbeidet vårt. Det ble innledningen, sier Malmstrøm videre. Så definitivt. I 2010 presenterte den nye kunsterduoen utstillingen ”Glede”, og på de store mobile arbeidsveggene som omgir oss i kunstnerhulen står oppspent relasjonsrike motiver på lerreter som senere i år presenteres i utstillingen ”Feststemt”. Selskapet Atelier Bringager & Malmstrøm er for lengst opprettet, og snart flytter de malevirksomheten til lokaler over 400 kvadratmeter i det gamle industriområdet Dammyr.

Bringager og Malmstrøm er en malerisk enhet som skisserer et friskt alternativ til kunstprosessen som et ensomt, durabelig oppgjør mellom kunstner og lerret.

– For oss er samarbeidet helt naturlig, og noe vi anbefaler andre. Vi diskuterer begreper, tema, tekstur og valør både forut for og underveis i arbeidsprosessen. I begynnelsen veksler vi gjerne mellom flere lerreter. Etter hvert som maleriet vokser frem på lerretet konsentrerer vi oss om færre arbeider, forteller de.

Kommuniserer med publikum
Med flekkrike arbeidsfrakker og et arsenal av farger og pensler tar de sine stafettetapper mellom lerretene. De kommuniserer med motivet og hverandre, og jobber seg frem til et felles uttrykk som signeres sammen. Temaene de jobber med har klangbunn i relasjoner mellom mennesker – som omsorg, fellesskap og nærhet. Dialogen de fører gjennom arbeidene krever mentale dypdykk.

Er ikke dette krevende?
– Dette er vår arbeidsform, og dialogen underveis gjør at maleriene kommuniserer sterkere med publikum, forklarer de. Kunstduoens malerier ligger i prisklasse

2 000 – 35 000, og møter et voksende publikum. I begynnelsen av februar åpnet de utstilling i Namnå i Hedmark, og flere bilder er allerede solgt.

Dere jobber tett sammen. Hva gjør dere hvis den ene ikke kommer på jobb?
– Vi er jo begge mammaer, og barna kan jo bli syke. Da må den som er til stede ta ei arbeidsøkt alene, sier Malmstrøm. – Vi har jo et veldig godt arbeidsfellesskap, understreker Bringager, som i tillegg til samarbeidet med Malmstrøm arbeider med tegning og illustrasjon i Galleri Solihode sammen med Randi Sæter.

– Som på arbeidsplasser flest har vi vår egen humor oss mellom. Vi heier på hverandre, og bygger en positiv energi, supplerer Malmstrøm. Atelieret er en arbeidsplass der de møtes til vanlig arbeidstid, og deretter går hjem til sitt. De betegner relasjonen seg mellom ”som å få en søster”, men er sjelden sammen på fritiden.

Krangler dere?
– Nei, vi krangler ikke, men vi kan være uenig om maletekniske ting. Vi begrunner våre valg, og er opptatt av å gi hverandre plass, sier Malmstrøm, som i tillegg til billedkunsten arbeider som smykkekunstner i Galleri EM sammen med Helene Stang Lund.

På flyttefot
Som arbeidskolleger i kunst gjennom snart fire år vokser de stadig tettere sammen som kunstnere. Vi spør hva de har tilført hverandre.
– Fargene, lekenheten og hvordan hun tilnærmer seg arbeidet. Eva har en kjempeenergi som jeg vokser på, sier Bringager.

– Hanne har jo noen fantastiske figurer. Hele hennes verden av skapninger fascinerer meg, skryter Malmstrøm, som i tillegg til kunstutdannelse er grafisk designer, og også ansvarlig for Bastion 5s godt besøkte nettside.

I arbeidsprosessen er det helt naturlig at den ene fjerner ting den andre har gjort, uten at det fører til noen konflikt. Bringager sammenligner dette med samarbeidsprosjekter i musikk og litteratur – der det å tilføre og fjerne er en helt naturlig del av prosessen. Og med erfaring i begge disipliner burde hun vite hva hun snakker om. I tillegg til kunstutdannelse fra Strykejernet i Oslo, var hun i flere år gitarist i rockeband. Som sykepleier for alvorlig syke barn på Ullevaal Sykehus skrev hun boken ”Barn med kreft” sammen med Randi Sæter.

Snart er hulen i Gamlebyen historie. Dammyr venter med sine kjempelokaler, noe kunstnerne ser frem til.

– Mentalt er vi allerede godt inne i flytteprosessen. Vi ser frem til å få bedre plass og større utstillingslokaler, sier de. Men kunstnerduoen understreker at de fortsatt vil ha full drift i galleriene Solihode og EM i Bastion 5.

– Og vi gleder oss til fortsatt store happenings både i Bastion 5 og på andre utstillinger. Med utendørsmalerier, workshops og musikk. Vi liker å lage liv når vi har utstillinger, sier Hanne Bringager og Eva Malmstrøm.  Samstemt som vanlig.

Tekst: Morten Stenseng Gulbrandsen

Dette intervjuet ble publisert i Gamlebyavisen i 2011.

Gamlebyavisens redaksjonelle innhold er et resultat av uavhengig journalistisk arbeid. Både historisk og nytt innhold på denne nettsiden kan leses gratis/uten abonnement. Hvis du som leser kunne tenke deg å støtte prosjektet og betale for lest innhold, kan du sende et lite beløp på Vipps – maksimalt 30 kroner – til følgende nummer: 982 35671. Takk!