Avisarkiv

Satser på keeperjobb i England (2014)

For noen måneder siden fortalte Kåre Martinsen at grandnevøen Tristan nettopp hadde fått lærlingkontrakt med den engelske fotballklubben Dagenham & Redbridge. Akkurat som Kåre, selv gammel målvakt, satser Tristan Nicolas Martinsen-Hickman (17) på fotballens kanskje mest ensomme og synlige posisjon – keeperplassen. Gamlebyavisen fikk et intervju med det unge keepertalentet som også har ambisjoner om landslagsspill. For Norge.
– Keeperkarrieren startet tidlig, forteller Tristan til Gamlebyavisen.
– Jeg begynte utpå, men voksesmerter gjorde at jeg ikke kunne fortsette. Faren min foreslo jeg skulle prøve meg i mål. Det skulle bli et lykkelig valg. Jeg elsker å stå i mål, sier unggutten, som fylte sytten år i midten av september.

Tristan er relativt fersk i engelsk fotball. Han vokste opp på Kypros, og bodde der helt frem til i fjor da skuespillermoren Anette, som er Kåre Martinsens niese, tok med familien til England.

I Kypros spilte Tristan for klubber som Apollon FC Limassol og Olympiacos Piraeus Limassol. Før han fikk muligheten i Dagenham & Redbridge prøvde han seg i flere kjente engelske klubber.
– Ja, jeg har prøvespilt i både Chelsea, West Ham United, Queens Park Rangers og Leyton Orient. Under prøvespillet i Leyton Orient fikk jeg min aller første kamp i engelsk fotball. Vi spilte mot Arsenals under-16-lag. Det var en veldig tøff match. Prøvespillet i klubbene gjorde meg oppmerksom på forskjellen mellom kypriotisk fotball og fotballhverdagen i England. For det første er tempoet atskillig høyere her. I tillegg kreves det at keeperene er veldig dyktige på kommunikasjon med forsvaret. Det er ting jeg har jobbet mye med. Etter prøvespill brukte jeg tiden godt i fotballakademiet Interwood. Så kom tilbudet om prøvespill med Dagenham & Redbridge. Det gikk veldig bra. Siden jeg skrev lærlingkontrakt med D&R har jeg spilt kamper mot både Tottenham, Wimbledon, Reading, Millwall, Ipswich og Brighton.

Tristan Martinsen-Hickman satser på karriere som målvakt i den engelske League 2-klubben Dagenham & Redbridge.
Tristan Martinsen-Hickman satser på karriere som målvakt i den engelske League 2-klubben Dagenham & Redbridge.

Det kunne ikke være enkelt å være ny i England og få kontakt med klubber. Hvordan løste du det?
– Heldigvis har vi en familievenn som tok hånd om det. Han tok kontakt med klubber, og ordnet med prøvespill.

I lærlingkontrakten med Dagenham & Redbridge, som ligger øst i London, og som i skrivende øyeblikk ligger på tredje sisteplass i League II – tilsvarende engelsk fjerdedivisjon, kombinerer han trening og kamper med en skoledag i uken på Barking and Dagenham College. Studiene gir kompetanse innen idrettsfag. Ligaen Tristan spiller i heter South East Football League Youth Alliance. Alle spillerne i denne ligaen er under atten år.

Hva er styrken din som keeper, Tristan?
– Jeg er en god skuddstopper, og god på fordeling av ballen. Samtidig er det mange ting jeg fortsatt jobber med.

Hadde du noen spesielle favorittkeepere i oppveksten?
– En av mine «all time»-favoritter er den tidligere QPR, Arsenal og England-målvakten David Seaman. Det er også mange gode keepere i dag. Joe Hart er en fantastisk målvakt. Han kan bli en av de aller, aller beste gjennom keeperhistorien.

I norsk fotball er det mye kunstgress, noe spesielt keepere har vært misfornøyd med. Hva foretrekker du?
– Jeg liker best å spille på naturgress. Men kunstgress har sine fordeler siden spillet ikke påvirkes av dårlige værforhold.

Hvor mye trener du, og hvor mange kamper regner du med å spille denne sesongen?
– Vi trener fire ganger i uken, og spiller kamper stort sett hver uke gjennom hele sesongen – både cup og liga. Vi er to målvakter som kjemper om proffkontrakt neste år, så det blir tøft å få nok kamper. Men jeg mener jeg er kapabel.

Selv om Tristan vokste opp i utlandet, er han velkjent med Norge. Seneste besøk var i 2009 for å feire 70-årsdagen til bestefaren Øivind (som er Kåre Martinsens lillebror).
– Jeg skulle gjerne vært der oftere, men fotballkarrieren betyr mange forpliktelser. Det er ikke mange uke- eller helgedager jeg har fri. Men jeg har masse kontakt med slektningene mine i Norge. Familien er som du vet veldig interessert i fotball, og de følger med på hvordan det går med karrieren min. Vi er også venner på Facebook.

Har du besøkt grandonkel Kåre og grandtante Erna i Gamlebyen?
– Ja, da jeg var yngre. Jeg husker det var en rolig og fin del av byen. Vi var der på Kåres årlige sommerfest, og møtte alle slektningene som bor der. Det var veldig trivelig.

Kåre er som du sikkert vet en bunnsolid Arsenal-supporter. Resten av familien er delt mellom hardbarkede Manchester City- og Arsenal-supportere. Du nevnte både en tidligere Arsenal-målvakt og nåværende City-målvakt som favorittkeepere. Hadde du selv et engelsk favorittlag i oppveksten?
– Jeg vokste opp med et lidenskapelig forhold til Arsenal, og elsker måten de spiller på.

Det ligger åpenbart i familien, Tristan. Hvilke ambisjoner har du videre som fotballspiller?
– Ambisjonen er å spille profesjonelt, og bli keeper på førstelaget. Jeg har også en ambisjon om å spille landslagsfotball. Det ville vært en stor ære.

Du vokste opp på Kypros, og bor i England. Hvilket landslag er i tilfelle aktuelt?
– Det er Norge. Jeg er opptatt av å vise meg frem for den norske landslagsledelsen på mitt aldersnivå, og har begynt å se på hvordan jeg kan få til det.

Tekst: Morten Stenseng Gulbrandsen