Gamlebyavisen

Uheldig fergeveksling gjør at folk ikke rekker toget

Klør seg i hodet: Bare denne uken har flere fergepassasjerer ikke rukket toget mot Oslo grunnet en underlig veksling ved fergeleiet i Gamlebyen. Årsak? Gamlebyfergen fra Cicignon blir byferge klokken halv ni.

Det er mandag morgen, 27. september. «Ålekilen» står det på Gamlebyfergen når den tar turen fra Cicignon inn mot fergeleiet i Gamlebyen. Klokken er 08.31. Men dessverre for passasjerene som venter på å bli fraktet over til Cicignon styrer fergen feil vei. For denne fergen har aldeles ikke tenkt seg tilbake til Cicignon, men blir byferge med avgang 08.40. Den kunne fint rukket en ny tur til Gamlebyen, men tar i stedet en pause på nærmere 10 minutter.

Passasjerene som skal rekke toget mot Oslo kl. 08.44 ser på klokken. Kommer det ingen ferge for å hente oss? Joda. Ute på Glomma ser vi byfergen komme duvende mot Gamlebyen. Minutter senere styrer den inn mot oss som skal til Cicgnon, slipper av passasjerene, og endelig er det vår tur til å komme om bord. Klokken er 08.37 da fergen endelig setter av gårde, og 08.39 legger den til på Cicignon. De som skal rekke Oslo-toget 08.44 halser av gårde etter beste evne. Dessverre har de altfor dårlig tid. Ikke alle er like spreke til bens. Neste tog går først kl. 09.39.

Uken før skjedde nøyaktig det samme bare senere på dagen.

For overgangen ferge – tog er det særdeles viktig at «halv-fergen» fra Cicignon er i rute. Dette siden togene mot Oslo går i intervallet 39 – 44. Så hvorfor bytter fergene plass på akkurat dette tidspunktet? Hvis det har med el-kapasitet å gjøre, burde det enkelt kunne justeres ved at den andre fergen tar en ekstra tur-retur Cicignon – slik at fergepassasjerene som skal til stasjonen faktisk rekker toget. Det er ingen grunn til at denne fergen skal vente nærmere 10 minutter på avgang mot Ålekilen.

– Vi forsøker å holde rutetiden på alle rutene. Skipperne har også behov for noen minutters hvile innimellom. og vi er også klar over togavgangene, kommenterer Frode Samuelsen, som er virksomhetsleder for parkering og transport i Fredrikstad kommune.
– Noen ganger oppstår det en forsinkelse på et minutt eller to, og dersom denne forsinkelsen medfører at man ikke rekker det som venter i andre enden er det min klare anbefaling å ta en fergeavgang tidligere. Vi gjør så godt vi kan, hver dag, innenfor de rammene vi har til disposisjon, legger han til.

Tekst og foto: Morten Stenseng Gulbrandsen

Det er en vakker mandag morgen i Fredrikstad, men for fergepassasjerene som skal rekke toget til Oslo er den ikke fullt så strålende.