Avisarkiv

Gutten som tegnet benken (2013)

For fire år siden – da Mathias Ydse Strande gikk på Hurrød barneskole – fortalte læreren om en skulpturkonkurranse for barn i Fredrikstad. Mathias hadde en idé, og leverte sitt forslag. Lite visste han at nettopp hans idé – «Slangebenken» – skulle bli en ny attraksjon i Gamlebyen.

– Veldig fint at mange bruker den, sier Mathias, som i dag er elev ved Gressvik ungdomsskole. Selv om det er noen år siden han tegnet benken, husker han godt konkurransen og interessen som fulgte etter at han gikk til topps.
– Det er en stund siden jeg var her sist, men det har blitt noen bilder her tidligere, ja, smiler unggutten som fyller femten år i august.

Og det er ikke bare aviser som har tatt bilde av Mathias ved «Slangebenken». Hvert år kommer tusenvis av besøkende til Gamlebyen. Og alle som bor og har virksomhet i nærheten av Gyldenløves halvbastion – der benken er plassert – kan bekrefte dens popularitet. Ikke bare blant alle barn som skal klatre på og under benken. Også blant mange voksne. Unge par som ligger langflate i hver sin ende. Godt voksne som vil prøvesitte det morsomme møbeldesignet. Og siden de fleste i dag har et mobilkamera i lommen, blir «Slangebenken» avbildet tusenvis av ganger hvert år.

Opphavsmannen selv tar populariteten til sin egen skulptur med stor ro, men innrømmer at det er gøy med oppmerksomheten den praktiske skulpturbenken får i Gamlebyen.
– Her kommer det mange på besøk. Da er det mange som får både sett og brukt den, sier Mathias til Gamlebyavisen.

Tekst: Morten Stenseng Gulbrandsen

Dette intervjuet ble publisert i åttende utgave av Gamlebyavisen sommeren 2013.

Gamlebyavisens redaksjonelle innhold er et resultat av uavhengig journalistisk arbeid. Både historisk og nytt innhold på denne nettsiden kan leses gratis/uten abonnement. Hvis du som leser kunne tenke deg å støtte prosjektet og betale for lest innhold, kan du sende et lite beløp på Vipps – maksimalt 30 kroner – til følgende nummer: 982 35671. Takk!