Avisarkiv

Om ferger og fotballgaver (2013)

Under den aller første litteraturfestivalen i Gamlebyen i 2011 var det (som i år) Dag Solstad som åpnet bokballet en fin torsdag ettermiddag tidlig i september.

Etter bokbadet måtte Solstad rekke et tog tilbake til Oslo. Men dette var som kjent før fergene var villig til å gå i skytteltrafikk under festivaler (og i tillegg være gratis), og forfatteren mistet ferga med noen små sekunder. Dermed røk også toget tilbake til Oslo, og ledsaget av Gamlebyavisen måtte forfatteren vende nesen tilbake til Gamlebyen i jakten på et spisested.

Og langs veien opp fra fergestedet kunne forfatteren (som har landets desidert beste fotballbøker på samvittigheten sammen med forfatterkumpan Jon Michelet) røpe at det nok ikke gikk mot noen 6. roman fra verdensmesterskapene i fotball.

Men siden de fem første bøkene fortsatt er tilgjengelige, er det ingen grunn til å fortvile. VM-bøkene i Solstad/Michelet-serien finnes i egen paperback-boks, og til sommeren
er det fotball-VM i Brasil.

Fotballbok-boksen er den anbefalte julegaven til den over middels fotballinteresserte, Ikke minst til Solstad-fans som fortsatt ikke har lest bøkene.

Tekst og foto: Morten Stenseng Gulbrandsen