Avisarkiv

Fastlegen hilser fra New York (2012)

Gamlebyens populære fastlege Sølvi Ruud Hagen har hatt permisjon siden tidlig i høst for å passe barnebarnet sitt i New York.
– Jeg snakker stadig til pasientene mine om hvor viktig det er å gjøre nye ting, og nå er det min tur. Det er travelt og krevende å være fastlege, og for å holde ut lenge i jobben tror jeg det er viktig med avbrekk innimellom for å gjøre helt andre ting, skriver hun i en e-post til Gamlebyavisen.

Med litt kreativitet tror hun flere mennesker kunne få til slike avbrekk.
– Det gir både overskudd og nye perspektiver. Slik føles det i hvert fall for meg, legger hun til.

Oppholdet i verdensbyen er også blitt en flott anledning til å bli kjent med det lille barnebarnet.
– Det gir meg mulighet til å bli godt kjent med henne, og bli en viktig person i hennes liv. Samtidig kan jeg være til hjelp siden det ikke er enkelt med barnepass. Og det er bare helt fantastisk å være sammen med henne her borte. Vi koser oss i New York. Byen er alt du kan drømme om. Flotte parker og lekeplasser. Masse museer, teatre og forestillinger for barn og voksne.

Fastlegen i Gamlebyen er også kjent for sin fine sangstemme. For tre år siden overrasket hun mange med utgivelsen «Jeg synger for min lille venn», en cd med klassiske rolige barnesanger, som hun distribuerer fra nettsiden godnattsang.no. Og det kan bli flere utgivelser.
– Jeg håper det, men vet ikke helt når. Det var gode tilbakemeldinger på den første platen, skriver hun til Gamlebyavisen.

Sang blir det også med barnebarnet i New York. Som turer til Sjømannskirken som arrangerer barnesang én gang i uken.
– Vi er også på drop-in barnehage og får lært språket. Det viktigste er at vi har god tid. Vi skal ikke rekke noe, og det gir en deilig ro til alt vi gjør. I New York yrer det av liv med mennesker fra hele verden. Det er en stor kontrast til hverdagen. Det tror jeg er sunt innimellom, fortsetter Sølvi, som var hjemme i Norge da orkanen Sandy herjet storbyen og store deler av USAs østkyst tidligere i høst. I skrivende øyeblikk er hun tilbake i New York.
– Vi ser mange nedblåste trær etter stormen. Et glass-rekkverk på vår terrasse blåste ned til naboen. Ellers har vi vært heldige her vi bor. Men det ser ille ut flere steder i downtown Manhattan.

Rett over nyåret er den populære fastlegen tilbake på kontoret i Laboratoriegaten i Gamlebyen.
– Jeg forstår at det kan være uvant for pasienter å få vikar, men noen ganger kan det være en fordel at andre leger ser problemstillinger med nye øyne. Tord Skaraas Lillegård er min vikar i permisjonstiden. Tord er godt kjent siden han tidligere har vært hos oss som turnuslege, skriver Sølvi avslutningsvis, og sender sine beste julehilsener til pasienter og andre kjente.

Noen minutter senere får vi en ny e-post fra Sølvi som forteller at hun holder seg grundig oppdatert på nyheter fra Østfold.
– Vi nyter NRK Østfold sine radiosendinger. De er lett å få inn her. Det gjør godt å vite sendingene produseres i Gamlebyen, skriver Sølvi.

Tekst: Morten Stenseng Gulbrandsen

Dette intervjuet ble første gang publisert i Gamlebyavisens syvende utgave i november 2012.

Gamlebyavisens redaksjonelle innhold er et resultat av uavhengig journalistisk arbeid. Både historisk og nytt innhold på denne nettsiden kan leses gratis/uten abonnement. Hvis du som leser kunne tenke deg å støtte prosjektet og betale for lest innhold, kan du sende et lite beløp på Vipps – maksimalt 30 kroner – til følgende nummer: 982 35671. Takk!