Avisarkiv

På tide med kunstmarked på torget (2011)

Kommentar

Kunst og kultur er en viktig del av opplevelsen for mange besøkende i Gamlebyen. Hvorfor ikke gjøre Kongens Torg til en utstillingsarena for kunst noen utvalgte helgekvelder på sommeren? Tilsatt god servering på flankene.

Kongens Torg er en sentral nervetråd i Gamlebyen – et sted de færreste turister reiser fra uten et bilde på minnepinnen. Mens markedet får torget til å blomstre av liv på helgedagene, er kveldene med noen unntak knugende stille. Og selv om Gamlebyen og torget alene er en kulturopplevelse, er det få grep som skal til for å skape det lille ekstra noen små helgeettermiddager i sommerhalvåret. Som å la torget få en dose kolorert kveldsliv – omgitt av kunst.

Her kunne lokale kunstnere stille ut utvalgte arbeider – til utstilling og salg – med eksponering i det helt spesielle miljøet som omgir torget og Gamlebyen. For etablerte kunstnere kan dette være et uaktuelt alternativ, for de mindre etablerte en mulighet til å møte et publikum, kjenne på tilbakemeldinger, og kanskje selge et arbeide. Det er også nok plass til flere uttrykksformer.

Kunst på torget på sen ettermiddags- og kveldstid vil heller ikke forstyrre åpningstider eller besøk til de lokale verksteder og utstillingslokaler i Gamlebyen. Det vil være et tilskudd og en markør.

For Gamlebyen er stedet man besøker både for de klassiske og de mer alternative kunstopplevelser – også på kveldene. Vi tror dette initiativet ville pensle nok et kontinentalt strøk over Gamlebyen, og ikke minst gjøre byen enda mer interessant for besøkende. Et bilde fra ‘Kunst på torget’ kunne gjerne tilsvare illustrasjonsbildet vi har brukt fra Placa Del Pi i Barcelona. Ville det være et minus for markedsføringen av Gamlebyen og Fredrikstad? Selvsagt ikke.

Med serveringstilbud utover de sene sommerkvelder som et viktig supplement til opplevelsen, mener vi ‘Kunst på torget’ vil være en fargerik vitaminpille for Kongens Torg.

Tekst: Morten Stenseng Gulbrandsen

Denne kommentaren ble første gang publisert på Gamlebyavisens tidligere nettside i 2011.

Gamlebyavisens redaksjonelle innhold er et resultat av uavhengig journalistisk arbeid. Både historisk og nytt innhold på denne nettsiden kan leses gratis/uten abonnement. Hvis du som leser kunne tenke deg å støtte prosjektet og betale for lest innhold, kan du sende et lite beløp på Vipps – maksimalt 30 kroner – til følgende nummer: 982 35671. Takk!

Kunstmarked
Til inspirasjon? Kunstmarked på Placa del Pi, Barcelona.