Avisarkiv

Gamlebyens asketrær trues av sopp (2012)

Den britiske søndagsavisen Sunday Times skrev tidligere i høst om soppen som truer asketrær i East Anglia. Britiske myndigheter kritiseres for at de handlet for sent med å stanse spredningen. Flere av de 530 trærne i Gamlebyen er asketrær. – De kan være i faresonen, bekrefter professor Halvor Solheim, som er seksjonsleder for skoghelse ved Norsk institutt for skog og landskap i Ås.
– Jeg har selv ikke vært i Gamlebyen og sett, men det vi ellers ser er at det er stor variasjon i motstandskraft mot denne sykdommen. Den har vært i Norge i hvert fall seks år. Den ble først observert i Østfold i 2008 (Rygge), og etter hvert også i mange andre kommuner i Østfold, opplyser Solheim til Gamlebyavisen.

Askeskuddsjuke forårsakes av en sopp som på norsk kalles askekuddsbeger, og ble først ansett som et problem i Polen tidlig på 1990-tallet. I løpet av kort tid spredte den seg til nesten hele Nord- og Mellom-Europa, og er fortsatt i spredning.

Hvordan spres smitten?
– Smitten spres med sporer som blåser av sted med vinden. I en askeskog er det millioner av sporer om sommeren – fra først i juli til langt ut på høsten. Fruktlegemer dannes på gamle bladstilker året etter at bladene er blitt infisert, forklarer Solheim, som bekrefter at lite kan gjøres for å begrense skadevirkninger slik sykdommen opptrer i Norge.

Ragnar Dahl, grønt- og vedlikeholdsansvarlig i Gamlebyen, opplyser at det er ca. 130 asketrær i Gamlebyen, og at to av disse vil felles i løpet av vinteren grunnet soppangrep.
– Det er ikke dramatisk foreløpig, men vi følger utviklingen. Vi får håpe mange av trærne er motstandsdyktige mot soppen, sier Dahl til Gamlebyavisen.

Tekst: Morten Stenseng Gulbrandsen