Avisarkiv

Whites fargerike kunstbiografi (2013)

Chris White, den engelske kunstneren i Gamlebyen, lanserte tidlig i høst sin kunstbiografi «Chris White – et liv med kunst». En bok med nærmere hundre av kunstnerens bilder fra 1958 og frem til i dag

Christopher John White, som fylte 77 år tidlig i november, har siden debuten i 1975 hatt mer enn sytti utstillinger fra inn- og utland. I sine bilder er han opptatt av komposisjon.  Det tekniske og det emosjonelle.
– Ja, det er meg. Like fullt er det langt fra sikkert andre ser det på samme måte, fortalte White i et tidligere intervju med Gamlebyavisen., og illustrerte med et eksempel om en kjøper av et bilde som ble stående en halv time og fortelle hva bildet betydde for ham.
– Han hadde opplevd en vond tid. Men så var det et lite motiv i bildet – en liten fugl som forsøkte komme seg ut – løsrive seg fra noe vondt. Jeg husker også et bilde jeg malte på besøk i York. Jeg malte min følelse av byen – mest omgivelser. En kvinne fortalte meg hva hun forestilte seg av York da hun så bildet. Av kirkene, gatene og alt det andre. Hvis du lager et bilde litt på siden av virkeligheten, skaper bildet sin egen verden. Inntrykket blir dobbelt så sterkt. Publikum kan se farger og linjer – det kan hende de ser konflikt. De dikter sin egen virkelighet inn i bildene. Da har du som kunstner gjort jobben din.

I intervjuet fra sommeren 2012 forklarte White også følelsen av å lykkes i atelieret.
– Ah, det er en enormt sterk følelse. En tilstand der alt går bra – der du kan klare alt. Du kan gå på strak line over Niagarafossen uten å falle ned. En supermannfølelse, fortalte kunstneren med sedvanlig vitalitet.

Les og nyt Chris Whites kunstbiografi som selges i byens bokhandler, Fredrikstad Museum og Galleri Clara (åpent lørdager og søndager mellom 12 og 16).
Boken kan også bestilles ved kontakt med Tove Cotty Stenby (telefon 91124255).

Tittel: Chris White – et liv med kunst.
Redaksjon: Cotty Stenby, Bjørn Tannum, Mitt Forlag (redaktør Svein Skahjem).
Pris: kr. 300.-

Denne artikkelen ble publisert i Gamlebyavisens juleutgave i 2013.